Nieuwsbrief (juli 2008)

.
De nieuwsbrief wordt alleen op de website gepubliceerd, in plaats van naar iedereen rond gestuurd. Dit in verband met het afwezig zijn van onze abactis. Hiervoor onze excuses.

Algemeen: De voorstellingen

De menanderweek, wat was het toch weer een groot succes.
De hele week zijn wij met z’n allen druk in de weer geweest om aan het eind van de week weer 4 prachtige voorstellingen neer te zetten. Ieder jaar zijn de weken voor de menanderweek toch weer spannende weken. Er moet in deze weken nog zoveel gebeuren terwijl de menanderweek dan steeds sneller nadert.
Gelukkig is ook dit jaar alles weer goed gekomen.
Maandag 30 juni begon de menanderweek dan echt in de schouwburg. Drie dagen hebben wij van 10.00 ’s ochtends tot 17.30 ’s avonds gerepeteerd. Liedjes, dans, opkomsten en afgangen en doorloop van scènes. Het waren lange maar ook zeker ontzettend gezellige dagen.
Donderdag 4 juli begon dan eindelijk het echte werk. De première! Die middag was de generale repetitie. Een generale repetitie is bedoeld om nog even de laatste puntjes op de i te zetten. Nou, dat was bij ons wel anders. Er ging nog zo veel fout en zo vaak was Michael, onze souffleur, nodig om vergeten teksten op te lezen. Het was zo’n slechte generale! Maarja, wat er altijd gezegd wordt, klopt dus blijkbaar wel. Een slechte generale levert een goede première op. Dit was inderdaad waar! De première ging zo goed! Alle dingen die bij de generale repetitie fout gingen, werden goed opgepikt en gingen bij de première dus goed. Wat een kick geeft dat weer! Een overvolle zaal en dan een voorstelling neerzetten die gewoon helemaal goed gaat.. Zo leuk! De kop was eraf.
De volgende dag de tweede voorstelling. We werden om 17.30 in de schouwburg verwacht en gingen meteen in de schmink. Hoewel de avond daarvoor zeer geslaagd was, en de kop eraf was, vond iedereen het nog steeds erg spannend. We waren allemaal best wel zenuwachtig maar ook deze avond hebben wij tot een goed einde gebracht. Erg leuk om na afloop van de voorstelling de positieve reacties te horen. Dat zijn de complimentjes waar je het stiekem toch wel een beetje voor doet.
Zaterdag was dan alweer de laatste maar naar mijn mening wel de leukste dag van de hele menanderweek. De hele dag ben je in de schouwburg en moet je twee voorstellingen spelen. De middagvoorstelling werd helaas dit jaar niet zo druk bezocht. Ik denk dat er ongeveer 40 kaarten verkocht waren. Deze voorstelling werd door ons dan ook een beetje gezien als een generale repetitie voor de avondvoorstelling van die dag, die namelijk helemaal uitverkocht was. Voor de middagvoorstelling waren de meesten van ons denk ik ook niet zo zenuwachtrig. Het is toch een verschil of je voor 40of voor 200 mensen speelt. Gelukkig ging deze voorstelling ook weer bijna foutloos.
Na de middagvoorstelling was er de menandermaaltijd georganiseerd door de Niels van der Heyden Stichting. Net zoals voorgaande jaren weer een groot succes. Heerlijke salades, broodjes en soepen waren er bereid. Voor de spannendste voorstelling van de week was onze maag in ieder geval goed gevuld! Rond een uur of 18.00 ging iedereen weer terug in de schmink en begon de voorstelling steeds dichterbij te komen. De zaal zat om 20.00 dan toch echt vol. Wat een applaus krijg je bij zo’n voorstelling. Geweldig!
Tot slot natuurlijk nog het menanderfeest. Een leuke afsluiting van de week om met z’n allen nog wat te drinken en dansen.
Wij als bestuur hebben in ieder geval erg genoten van de hele week en ik weet zeker velen met ons.
Volgend jaar gaan we er weer een heel jaar tegenaan om in 2009 hopelijk weer net zo’n mooie voorstelling neer te zetten als dit jaar!

Namens het menanderbestuur,

h.t. quaestor Irene Brouwer

Nawoord Bestuur

Ik geloof dat ik wel voor iedereen spreek als ik zeg dat we het als bestuur erg naar ons zin hebben gehad! Een leuk jaar, toch nog best druk met allerlei voorstellingen (Unicef, Jansen & de Feijter, Reünie AGB en uiteraard de menanderweek). Er zijn altijd wat puntjes van verbetering, maar dat is in elk bestuur. We kunnen daar nu alleen nog maar om lachen, als we terugkijken op het prachtige jaar. En dan ben je plotseling praeses-af. Slechts nog een nieuw bestuur in elkaar zetten, maar daar zijn we ook al goed mee op weg. Laatste jaar bestuur voor mij, en dan voel je je toch wel oud. Nog maar één jaartje school, één jaartje menander en dat is toch ff schrikken. Zeker als tijdens het menanderfeest het opeens allemaal veranderd doordat je voorgangers nu toch echt weggaan. Menander zal nooit meer hetzelfde zijn zonder hen, denk je dan. En inderdaad, Kiki, Juliette en Job hebben een stempel gedrukt op Menander. Maar dat doet elke zesdeklasser, en voor elke trouwe vijfdeklasser is dat een schok, als ze werkelijk weg blijken te gaan. Dan ben jij opeens de oudste, die dat stempel moet gaan drukken op het Menander van de jongerejaars. Dat is ff wennnen, maar dat komt ook vast wel goed! En het is goed om het stokje door te geven. Laat andere nu maar alles regelen, het was leuk maar toch ook zwaar. Het laatste jaar wordt gewoon verantwoordingsloos genieten!

Rob van Wijk,
h.t./e.t. praeses Menander
.

Geen opmerkingen: